Czy kwas chlebowy jest zdrowy?
Kwas chlebowy jest napojem bezalkoholowym o niezwykle orzeźwiającym smaku i bogatej bursztynowej barwie. Czy ma on jednak jakieś właściwości zdrowotne? Sprawdźmy!
Znany od pokoleń
Kwas chlebowy już od XVI wieku znany jest na Ukrainie i w Rosji i pełni rolę napoju narodowego, natomiast do Polski dotarł on za czasów Władysława Jagiełły. Na początku, kwas chlebowy wytwarzany był w wiejskich domach. Zabierano go ze sobą na pole, w trakcie żniw, aby gasił pragnienie zmęczonych pracą chłopów. Dopiero po pewnym czasie kwas doceniła również szlachta i duchowieństwo, którym kwas chlebowy towarzyszył przy uroczystych biesiadach. Kwas powstaje w wyniku fermentacji chleba. Posiada wyrazisty zapach i w zależności od typu, może charakteryzować się słodkim lub kwaśnym smakiem z nutą goryczki. Napój ten może być również wzbogacony miodem czy też śliwkami.
Właściwości kwasu chlebowego
Kwas chlebowy posiada szeroko znane właściwości odżywcze i probiotyczne. Jest on między innymi źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak selen czy cynk. Właściwości probiotyczne kwasu chlebowego zawdzięczamy pałeczkom kwasu mlekowego występującym w napoju. Należą one do szczepu dobrych bakterii, które wpływają na odporność organizmu i prawidłowy proces trawienia. Oprócz tego, kwas chlebowy pomaga wzmocnić serce i układ krążenia, zapobiega migrenom, eliminuje bóle mięśni, łagodzi zapalenie stawów, grzybice, pomaga w problemach związanych z nadkwasotą, przeciwdziała wzdęciom, a także wspomaga osoby cierpiące na choroby nowotworowe czy cukrzycę.
Jaki kwas chlebowy wybrać?
Próbuj! Jeśli nigdy nie piłeś kwasu chlebowego, zacznij od Tradycyjnego Kvassu Rycerskiego. Nie zawiera on słodzonych dodatków i pozwoli Ci na poznanie oryginalnego smaku kwasu chlebowego. Dziś w wielu marketach, znajdziemy szeroką ofertę kwasu chlebowego. Np. jest to m. in: Rycerski Kvass Chlebowy Porter, Rycerski Kvass o smaku miodowym, Rycerski Kvass Biały o słodko-kwaśnym smaku, jak również Podpiwek Rycerski z lekką chmielową goryczką i posmakiem cykorii. Wybieraj, smakuj i szukaj smaku kwasu chlebowego, który stanie się Twoim ulubionym!
Zapraszamy do sprawdzenia Rycerskiego Kvassu Chlebowego!